3de graad BSO

ALGEMEEN

In deze derde graad combineer je de basismodule Retail (Verkoopmedewerker) met een keuzemodule. Voor de keuzemodule kan je kiezen tussen Visual merchandising (goederenpresentatie/etalage) en Logistiek (ontvangen/verzenden/registreren goederen).

In de basismodule ‘Retail’ (Retailmedewerker) leer je in de winkelklas en op de winkelvloer (stage) de taken van een retailmedewerker op praktijkgerichte wijze:

□ Zelfstandig goederen in ontvangst nemen, verwerken en presenteren in de winkel. Je ontvangt de goederen, slaat ze op in het magazijn en vult de winkel aan. Je verzorgt de presentatie van de goederen in de winkel.

□ Zelfstandig verkopen, de klant adviseren en service verlenen. Je stelt de branches voor waar je als leerling graag stage zou lopen. Je gaat op zoek naar productinformatie om de klant maximaal te adviseren tijdens het verkoopgesprek. Je onthaalt de klanten in de winkel. Je bedient de kassa en staat in voor de service naar de klant toe. Voor het verwerken van de informatie over jouw branche maak je gebruik van een goeie ICT-kennis.

□ Zowel voor Nederlands, Frans en Engels wordt de nadruk gelegd op een vlotte beheersing van zakelijke communicatie.

In de keuzemodule “Visual merchandising” leer je op school en op de winkelvloer op praktijkgerichte wijze:

□ Zelfstandig een ontwerp van presentatie ontwikkelen. Je werkt op basis van levensechte opdrachten aangereikt door retailers. Met behulp van software ontwikkel je een presentatieschets. Je ontwerpt de nodige decoratieve elementen. Je hebt aandacht voor kleur en stijl.

       □ Zelfstandig de presentatie in de winkel of in de etalage uitvoeren.

In de keuzemodule “Logistiek” leer je op school en in het stagebedrijf op praktijkgerichte wijze:

□ Zelfstandig goederen te ontvangen en op te slaan in een magazijn.

       □ Zelfstandig goederen verzendklaar te maken in een magazijn

□ Zelfstandig de ontvangen en verzonden goederen registreren in de voorraadadministratie. Je maakt hierbij gebruik van een goeie ICT-kennis.

Je wordt toegelaten in de derde graad Retail/Visual merchandising of Retail/Logistiek als je geslaagd bent in de tweede graad.

PROFIEL VAN DE LEERLING RETAIL/VISUAL MERCHANDISING

Je hebt interesse in het beroep van de verkoopmedewerker en van de visual merchandiser (goederenpresentatie en etalage). Je hebt een klantvriendelijke en communicatieve houding. Je hebt de bereidheid om verschillende verkooptaken uit te voeren.

Een commerciële ingesteldheid, sociale vaardigheden en zin voor creativiteit zijn belangrijke kenmerken voor een leerling die deze richting wil volgen.

PROFIEL VAN DE LEERLING RETAIL/LOGISTIEK

Je hebt interesse in het beroep van de verkoopmedewerker en van de logistiek medewerker. Je hebt een klantvriendelijke en communicatieve houding. Je hebt de bereidheid om verschillende verkooptaken uit te voeren.

Een commerciële ingesteldheid, sociale vaardigheden en zin voor het nauwkeurig behandelen van goederen (ontvangen/verzenden/registreren) zijn belangrijke kenmerken voor een leerling die deze richting wil volgen.

TOEKOMSTMOGELIJKHEDEN

Na deze derde graad behaal je het getuigschrift van de derde graad BSO.

Als je de opleiding Retail/Visual merchandising volgde kan je werken als verkoopmedewerker in een kleine, middelgrote of grote winkel of als medewerker bij een visual merchandiser.

Als je de opleiding Retail/Logistiek volgde kan je werken als retailmedewerker in een kleine, middelgrote of grote winkel of als magazijnmedewerker in een groothandel, een distributiecentrum, een veiling of een warehouse.

(Na deze derde graad wacht je best nog even met werken. )We raden je aan om door te stromen naar het zevende specialisatiejaar Retailmanagement & Visual Merchandising (na Retail/Visual merchandising) of naar Logistics (na Retail/Logistiek). Het zevende specialisatiejaar Business Support is voor gemotiveerde leerlingen ook een haalbare keuze. Het volgen van een zevende jaar verhoogt aanzienlijk je kansen op boeiend werk.

Na het zevende jaar behaal je het diploma secundair onderwijs. Bovendien kunnen de leerlingen van het zevende jaar Winkelbeheer en etalage én van het zevende jaar Kantooradministratie en gegevensbeheer een getuigschrift Bedrijfsbeheer verwerven. Dit getuigschrift is noodzakelijk om een zelfstandige zaak te starten.

Na het zevende jaar kunnen gemotiveerde leerlingen nog een passende opleiding in het hoger onderwijs volgen.

* aanpassingen zijn nog mogelijk